12 jele annak, hogy rossz a honlap

12 jele annak, hogy pocsék a honlapja

Mik a legrémesebb ötletek a honlapokkal kapcsolatban?

Csak 12 kérdésre kell válaszolnia ahhoz, hogy kiderüljön, jó-e a honlapja vagy ideje megújítani. Ha a kérdések közül egyre is nemmel válaszol, akkor az utóbbi...

 1. Mobilbarát a honlap?

  A felnőtt netezők 57 százaléka böngészi az internetet okostelefonján (NRC, 2015). Az internetezők harmada pedig simán átmegy a konkurencia oldalára, ha egy cég honlapja nem reszponzív, hiszen nehéz így használni. Ezért ma már nem kérdés, hogy mobilbarát legyen-e a honlapunk. De ha kell még egy fontos ok: a Google is hátrább sorolja a keresőben azokat a honlapokat, melyek nem felelnek meg ennek a kritériumnak.

 2. A honlap kialakításakor azt vették figyelembe, hogy a célcsoportjuk mit vár el?

  Gyakran sajnos ez az, ami nem jut eszünkbe, mert arra gondolunk, hogy MI mit szeretnénk. De vajon mit szólnánk hozzá, ha a varrónő is a saját ízléséhez és méretéhez igazodva varrná meg a ruhánkat? Ne felejtse: lehet, hogy Ön készíttette a honlapját, de NEM Önnek készült…

 3. A honlap azt mutatja meg, hogy a látogató bizonyos problémájára milyen megoldást kínál a vállalkozás?

  Biztos? Biztosan nem azt akartuk megmutatni, hogy mi milyen klasszak vagyunk?

 4. Tudja-e már első ránézésre a látogató, hogy miről szól a honlap? Akkor is, ha nem a főoldalra érkezik meg?

  Jó, ha nem kell átböngészni egy 20 soros üdvözlő szöveget ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a tovább gombra kattintva majd talán az is kiderül, mit akarnak itt velünk csinálni…

 5. Megbízhatónak tűnik a honlap?

  Profi honlap = bizalom. Ha nem minőségi a honlap, miért gondolná a látogató, hogy a kínált termék vagy szolgáltatás az?!

 6. Gyorsan betöltődik a honlap?

  honlap töltődik

  Ha hosszú másodpercekig ezt látja a látogató (vagy még ezt sem), akkor gondolkodjunk el azon, mi szeretünk-e például sorban állni?

 7. Úgy alakították ki a honlapot, hogy ne használjon flasht?

  Tekintsünk el attól, hogy a flash az internet atombombája: néhány ember kitalált valami jót, amit aztán sok ember nagyon rossz célra használt fel. Még ha a mi esetünkben szép és használható is VOLT ez a megoldás, utóbbi ma már biztosan nem is igaz. A flash gyakorlatilag nem használható mobileszközökön, a Google pedig nem igazán tudja beindexelni az oldalakat. De nem dől össze a világ, ma már remek, látványos alternatívak léteznek a flashre.

 8. Könnyen megy az interakció (kapcsolatfelvétel, rendelés) a honlapon?

  Vagy egy komplett kérdőívet kell kitölteni ahhoz is, hogy megtekinthessük, mennyibe kerülne a szállítás vagy mennyibe kerül maga a termék. Esetleg e-mail cím és telefonszám nincs feltüntetve a honlapon, csak van egy űrlap – ami talán működik…

 9. Átméretezték a képeket feltöltés előtt?

  Ha a képek egy része kilóg a hasábból, vagy eredeti, többmegás méretben töltöttük fel azokat, az azért gond, mert előbbi igénytelen, utóbbi pedig nagyon lelassítja a honlapot, hátráltatja a keresőben és jó sok helyet foglal a tárhelyen.

 10. Ellenzi, hogy más cégek hirdetései is szerepeljenek a honlapon?

  Nem arról van szó, hogy a partnereinket nem tüntethetjük fel a honlapon. De hogy linkcseréért cserébe random cégek villogó bannerei tereljék el a látogatók figyelmét a mi üzeneteinkről, vagy a „valami csak csurran-cseppen” okból megjelenített Google-hirdetések (persze a konkurenciáé) elcsábítsák a potenciális ügyfeleinket a honlapunkról, na az már nem járja.

 11. A honlapon automatikusan induló zene üdvözli a látogatókat?

  Biztosan örülnek neki, amikor mondjuk a munkahelyükön netezve így buknak le a főnök előtt, vagy amikor a kedvenc rockzenéjük közben felcsendül a Jingle Bells.

 12. Átlátható a honlap navigációja, logikus a felépítése?

  Milliónyi menüpont, almenükből nyíló almenük? Mindig vissza kell lépni a főoldalra, ha tovább akarunk menni? Bizonyos dolgokat el kell magyaráznunk a honlapon, hogy hogyan működik? Sokan panaszkodnak rá, hogy nehezen találják meg a keresett információkat? Vagy nem panaszkodnak, mert a honlap alapján nem is igazán keresnek meg minket? A jó honlapstruktúra és az ezzel szorosan összefüggő navigáció a jó honlap alapja.

Ha valamennyi kérdésre igennel válaszolt, akkor szívből gratulálok, a legfontosabb dolgok rendben vannak a honlapjával, csak így tovább! Ha már csak egyre is nemmel válaszolt, akkor vagy próbáljon meg rajta javíttatni, vagy készíttessen egy új honlapot. Nos, én tudok erre a munkára valakit… :-)

KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT!

Kérjen ingyenes árajánlatot. Írja le röviden, milyen honlapra lenne szüksége, s adja meg telefonszámát, hogy néhány részletet, ha szükséges tisztázhassunk - s már meg is kapja az árajánlatot.